Svepaskar…

OLYMPUS DIGITAL CAMERANär jag gick på Nyckelvikskolan arbetade vi i trä tre dagar i veckan. Det allra första vi gjorde var att skära ut en skulptur i lind för att lära oss fiberriktningen. Vi arbetade mycket med maskiner.

Jag var nyfiken på svepmetoden och fick så där lite halvdant lära mig hur det skulle göras. Resultatet blev riktigt bra, använde lim för att det skulle sitta ihop och sydde sedan med rot. Passade in locket och för att komma ihåg passningen så gjorde jag en dekoration i locket.

svep
På Vindelns Folkhögskolas Slöjdlinje fick vi lära oss grunderna och vi tog dessutom virket för att ha tillräckligt långa bitar att arbeta med. Klyva stocken mitt itu och sedan mitten igen och igen och igen tills vi fått tillräckligt tunna bitar som gick att använda. Till saken hör också att lära sig hur en stam ser ut som är rak utan spänningar i… Det slutade med att de flesta av oss fick rikta upp bitarna och även såga fram ur torrt virke. 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jag är ju så att jag ska göra komplicerade saker för att utmana mig själv… Tanken var att göra ett syskrin med ett lock, och locket skulle rymma två trekantiga lådor…

Men tiden sprang ifrån mig och vi började med nästa teknik så mitt svep hamnade på min hylla i förrådet för att göras färdig snarast…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mallen till trekantslådan var gjord, så jag gjorde ett svep med den formen. När jag skulle göra botten hade jag gett upp tanken på syskrin och bearbetade botten så den är lätt skålformad. Till saken hör att på Slöjdlinjen skulle vi göra så mycket för hand som möjligt för att lära oss grunderna i de olika teknikerna samt hur trä fungerar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så kom vi då till slutet av andra året och nu skulle alla grejor som var halvfärdiga slutföras… Mitt svep hade raka kanter och jag hade ingen aning vad det skulle bli. Så mitt i allt dök det upp att göra som vågor av kanterna. Förstärka på långsidorna för att kunna få bra grepp eller för att kunna sätta på handtag.

Så, så ser det numera ut, ca 50 x 40 cm av björk. 🙂

 

 

2 kommentarer

  1. Vilken konstnär och slöjdare du är !!! Som jag avundas dig som kan skapa något så vackert .
    Underbart att få ta del av i din blogg , dessutom har du en intressant text till . // Maria

    Gilla

    Svara

    1. Tack! 🙂
      Jag delar gärna med mig av de kunskaper jag har för att få icke hantverkande/slöjdande medmänniskor att förstå vilket jobb det är och att sakerna är värda sitt pris.
      Ex. min svärmor stickar sockar och jag försöker att sälja dem härikring för 120:- paret. Det tycker många är dyrt. Ca 80:- är garnkostnaden och resterande 40:- ska täcka min kostnad och hennes arbete. Det tar ca 8 timmar för henne att sticka ett par. Den ekvationen går dåligt.
      Sen finns det stickerskor som är pensionärer som säljer ett par sockar för 30-40:-. De undervärderar sitt arbete vilket jag tycker är tråkigt.
      Tyskar, bl. a. uppskattar mycket av vårt hantverk.

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar